kreditupplysning

Lån utan UC

En kreditupplysning består av information som rör ett företag eller en person ekonomiska situation samt även information om adress, civilstånd och och riskprognos. Den vanligaste formen är en så kallad UC. Så själva syftet med en kreditupplysning är att kreditgivaren ska kunna göra en korrekt bedömning angående din återbetalningsförmåga.

Lån utan kreditupplysning

Det korta svaret är nej. Det finns ingen i dag som lånar ut pengar utan att ta genomföra en kreditupplysning. Det beror på att idag är lånemarknaden reglerad av lagar och regler som kräver att en korrekt kreditprövning genomförs.

Det finns en mängd olika företag idag som genomför kreditupplysningar men den vanligaste är UC (upplysnings centralen). En viktig aspekt att tänka på när man ansöker om ett snabblån är att om de använder sig av UC sparas den upplysning.

Detta gör att om du drar på dig flera UC under en kortare tidsperiod, så påverkas dina möjligheter för att få ett lån negativt. Så vet man med sig att man ligger på gränsen och är inte säker på att man klarar en kreditupplysning, så kan man med fördel välja en långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag en UC.

Sms lån utan kreditupplysning

Det finns långivare som inte gör en kreditupplysning på dig när du ska låna pengar snabbt.  De företagen ser mer till din framtida ekonomiska situation än den nuvarande. Är du återkommande kund så kan du låna utan kreditupplysning.

Ju fler kreditupplysningar du har desto mindre blir chansen att i framtiden få bostadslån. Många kreditupplysningar kan signalera  att du är i behov av pengar eller att du redan nu har många krediter vilket gör dig riskbenägen.

Rätt långivare

Det går dock bra att få ett lån utan kreditupplysning om du väljer rätt långivare. En kreditupplysning d v s sammanställning av en persons ekonomiska förhållanden är offentliga. Enligt kreditupplysningslagen (KuL) får uppgifter om privatpersoner lämnas ut om det finns legitimt behov.

Kreditprövning är ett sådant. Den det gäller ska få en kopia av den information som lämnats till långivaren. Kreditupplysningslagen ska skydda den personliga integriteten samtidigt som lagen ska bidra till en effektiv kreditupplysning.

Ekonomiska förhållanden

Hos de största kreditupplysningsföretagen finns alla över 15 år registrerade. Kreditupplysningsföretag samlar in uppgifter om enskilda personers ekonomiska och personliga förhållanden samt om företags ekonomiska förhållanden.

Alla personer över 15 år finns registrerade hos de största kreditupplysningsföretagen. Det finns ca 20 rikstäckande kreditupplysningsföretag. På Datainspektionens hemsida kan du se vilka företagen är. När du ansöker om ett sms lån görs det ibland en kreditupplysning på dig.

Betalningsförmåga

Syftet med kreditupplysningen är att ge en samlad bild av din betalningsvilja och betalningsförmåga. Kreditupplysningsföretag har register över dina identitets- och  ekonomiska uppgifter, om du äger någon fastighet och om du har betalningsanmärkningar.

Kreditupplysningsföretag följer regler som finns i kreditupplysningslagen och beslut från Datainspektionen. Flera långivare erbjuder direkt lån utan kreditupplysning och de har då egna kriterier för vad som anses som godkännande faktorer för ett smslån.