Kreditkort

Kreditkort är ett bra alternativ till snabblån direkt ifall man behöver ett kort lån då och då. Med ett kreditkort kan man utnyttja en viss kredit utan kostnad varje månad under förutsättning att man betalar hela den utnyttjade krediten när man får fakturan.

När man ska skaffa ett kreditkort är det viktigt att man tex jämför olika kort för att se vilket som erbjuder lägst avgift, lägst ränta, bästa förmånerna och en lämplig kreditnivå som passar just dina behov.

Det första du bör göra när du jämför olika kreditkort är att se vilka alternativ som finns på marknaden idag och undersöka vilket som motsvarar dina behov bäst.

kreditkort

Vilka möjligheter har jag när jag ska skaffa kreditkort?

När man går vidare och ska skaffa kreditkort är det viktigt att vara ansvarsfull och ärlig mot sig själv och inte ansöka om något kort där man har för hög kreditnivå i relation till sin inkomst. När man jämför kreditkort och betalkort bör man se upp med att inte bestämma sig för ett kort som kan leda till för mycket skulder. Tänk på att ju längre tid det tar att betala tillbaka en kreditskuld, desto dyrare blir det eftersom att de varje månad tillkommer  ränta på det lånade beloppet. Många kort höjer till och med räntan med tiden tyvärr. Här kan det vara en god idé att bestämma i samråd med sin bank vad som är en rimlig kreditnivå för just dig och din livsstil.

Vad som är skillnaden mellan ett betalkort och kreditkort kan ibland kännas väldigt oklar, men framförallt handlar det om hur man betalar tillbaka och hanterar sina skulder. Med ett kort har man ofta många olika alternativ för att betala tillbaka. Man kan  betala månadsvis, eller delbetala sin skuld under en längre period – då oftast med ränta. Med betalkort får man en månadsfaktura och skulden ska allt som oftast betalas med 30-45 dagars mellanrum. Om fakturan inte betalas i tid kan då pengarna dras direkt ifrån ditt bankkonto, eller så kan kortet spärras.

Vilka kreditkort finns idag?

Det finns många olika betalkort i Sverige  idag, kortföretagen kan ofta rikta in sig på speciella målgrupper för sina olika kreditkort, till och med så att i många fall ger samma kortföretag ut flera olika kort för att kunna anpassa dessa till olika målgrupper så som för barnfamiljer, kort för singlar samt affärskort.

Vi ska försöka reda ut skillnader på olika kreditkort men framförallt välja ut vilket kort som passar just dig – Hitta det bästa kortet för dig.

När du jämför kreditkort är det viktigt att tänka på följande:

 • Avgift
 • Effektiv ränta på krediten du använder
 • Korttyp
 • Längd på den fria räntekrediten
 • Delbetalningsmöjligheter
 • Är det 20, 30 eller 45 dagars kredit
 • Vilken bonus du får
 • Erbjudanden
 • Vilka försäkringar som ingår
 • Årlig sparänta
 • Övriga avgifter för kortet  så som fakturaavgift och aviseringsavgift
 • Kreditgränser
 • Valutapåslag och hur det funkar när du är utomlands

Årsavgift på kreditkort

Årsavgift är den avgift som läggs på fakturan som kommer en gång per år.

Det finns kreditkort utan avgifter och kort med avgift på upp till fem tusen kronor som tex ett av korten American Express har. Det vanligaste är att årsavgiften är runt 500-1000 kronor per år. Har kortet ett bonusprogram och du använder kortet ofta, kommer bonusprogrammet ge väldigt mycket mera tillbaka än vad kortet kostar i årsavgift vilket kan utnyttjas till flygresor, shopping, mat osv.

Välj alltid det kortet du får mest tillbaka på i form av bonus och stirra dig inte blind på årsavgifterna utan titta på en helhetsbild när du börjar jämföra bland olika kreditkort. Det kan finnas otroliga förmåner hos American Express eller Mastercard ibland.

Hitta det bästa kreditkortet med lägst avgifter, räntor och bäst förmåner idag hos oss idag här och nu, Vi Svenskar föredrar att använda betalkort när vi handlar varje dag men andelen kreditkort på marknaden. växer snabbt pga av många bra fördelar för dig som konsument. Vilket kort som är bäst är svårt att säga, men genom att välja ett kort som passar just dig kan det bidra till att förbättra din livssituation.

Kreditupplysing vid ansökan av kreditkort

När man ansöker om ett kreditkort så görs alltid en kreditupplysning av dig som privatperson eller företag för att kunna säkerställa att du eller det företaget du jobbar för kan betala av på krediten som ni utnyttjar.

En kopia av kreditupplysningen skickas alltid av upplysningsföretaget till den omfrågade personen eller företaget, med uppgift på vem som har beställt upplysningen. Om den som har beställt upplysningen är ett företag behöver företagets namn och organisationsnummer visas på upplysningskopian, inte vem på företaget som har beställt kreditupplysningen.

Olika utgivare av kreditkort

Alla banker erbjuder kreditkort som tex Handelsbanken, SEB, Nordea, Skandiabanken, Ålandsbanken, Swedbank, Sen har vi alla kreditföretag som också erbjuder kreditkort med bra förmåner så som American Express, Mastercard, Dinersclub.

Kreditkort kan innebära  en avgift. Ibland handlar det om en årsavgift, och ibland innebär det en ränta på kreditbeloppet per månad. Jämför därför alltid de olika kreditkortens avgifter och räntor.

När man jämför kreditkort bör man också tänka på hur man ska använda sitt kreditkort i sin vardag. Vissa personer skaffar kreditkort för att kunna samla ihop alla inköp till en överblickbar faktura, och på så sätt planera privatekonomin, medan vissa skaffar kreditkort för att kunna delbetala inköp. Företag använder ofta kreditkort som ett sätt för de anställda att till exempel bo på hotell och resa i arbetet.

Att tänka på vid val av kreditkort

När man jämför kreditkort kan man också se till vilka förmåner och erbjudanden som är inkluderade. Till exempel så erbjuder vissa kreditkort rabatterade priser på flygresor, medan andra erbjuder en så kallad concierge service. Det finns en mängd olika förmåner och erbjudanden att välja mellan.

Ibland kan det tillkomma en avgift när du har ett kreditkort utöver ränta, årsavgifter, förseningsavgift. Men det är ganska vanligt att man får betala en avi avgift för att få hem fakturan med posten eller betalar med autogiro på sin internetbank. Oftast kommer det att löna sig att  välja att sköta all via sin onlinebank för att slippa en extra månadsavgift med faktura på allt mellan 35 kr till 50 kr per månad.