Omstartslån

Ett omstartslån syftar till att hjälpa ekonomiskt genom att samla dyrare lån och krediter i en större och billigare lånekonstruktion. Detta kan vara en lösning på en situation där hushållets ekonomi belastas av flera lån, och kanske till och med har resulterat i betalningsanmärkningar och Kronofogdens inblandning.

Med ett omstartslån blir månadskostnaderna lägre, vilket ger en bättre överblick och större kontroll över din ekonomiska situation.

Vem passar omstartslån för?

Omstartslån är ett lämpligt alternativ för dig som har en stor mängd olika snabblån, en hög låneskuld, eller på annat sätt kämpar med din nuvarande lånesituation. Det är dessutom möjligt att bli beviljad även om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Genom att ta ett omstartslån kan du börja om på nytt, och få en bättre chans att bli skuldfri.

Vad definierar ett omstartslån?

  • Omstartslån är en typ av lån som hjälper personer med ansträngd ekonomi att få en ny början.
  • Betalningsanmärkningar är inte ett hinder för att få omstartslån.
  • Omstartslån kan också tecknas av dig med skulder hos Kronofogden.
  • Låneformen är främst lämplig för dig med större skulder och många lån, som vill minska dina månadskostnader.
  • Omstartslån kan tecknas antingen som bolån med fastighet som säkerhet, eller som privatlån utan säkerhet.
  • Genom att ta omstartslån kan man få en mer hanterbar lånesituation och en lägre månadskostnad, vilket kan leda till en bättre ekonomi.

Omstartslån med betalningsanmärkningar – går det?

Många undrar om det går att få lån med betalningsanmärkning, men när det gäller omstartslån är tanken att ge dig möjlighet att få kontroll över din ekonomi. Det finns absolut långivare som är villiga att låta dig låna pengar, trots att du har haft betalningssvårigheter tidigare, eller fått en betalningsanmärkning av någon annan orsak.

Dock är det så att de lån som erbjuds i denna kategori har en högre ränta. Det är därför mycket viktigt att du är rädd om din kreditvärdighet så långt det är möjligt. Men om olyckliga omständigheter har lett till att din kreditvärdighet har försämrats, är just ett omstartslån en väg mot en bättre ekonomi och ökad kreditvärdighet.

Obs! Är du osäker på hur din kreditscore ser ut kan du enkelt kolla upp den genom att ta en upplysning via MinUC. Denna kostar 29 kr, men kontrollen påverkar inte din kreditvärdighet. Där kan du även se när eventuella betalningsanmärkningar försvinner.

Omstartslån med eller utan säkerhet?

Ett omstartslån med säkerhet är det alternativ som vanligtvis ger den bästa räntan och därmed lägst månadskostnad. Det är därför att föredra om det är möjligt att ansöka om ett sådant lån. Vanligtvis kräver långivaren att du har en bostad som säkerhet, samt att du löser skulder till inkasso och Kronofogden innan du tar ytterligare lån.

Dessutom behöver du ha en årsinkomst på cirka 200 000 kr per år, vilket är betydligt högre än vad som krävs för ett traditionellt privatlån. Detta för att långivaren vill försäkra sig om att du har förmågan att betala tillbaka pengarna.

Det finns också kreditgivare som erbjuder omstartslån utan säkerhet. Dessa blancolån har ofta högre ränta, dock lägre än vad du betalar i dagsläget. Beloppen du kan få låna kan också vara lägre då det saknas en pant.

Jämför omstartslån för att hitta det bästa erbjudandet

I likhet med privatlån är det av yttersta vikt att du tar dig tid att noga jämföra och överväga olika alternativ för omstartslån.

På detta sätt kan du kan välja det alternativ som är mest lämpad för din specifika ekonomiska situation. Det finns också en rad olika tillvägagångssätt du kan använda dig av för att göra en noggrann jämförelse. En möjlighet är att besöka och undersöka olika långivare och deras webbplatser, för att läsa på om deras villkor och erbjudanden.

Det är dock viktigt att tänka på att varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning, vilket kan påverka din kreditvärdighet och därmed leda till en högre ränta. Det är därför bäst att undvika att skicka in för många ansökningar på en gång.

För att undvika denna risk kan du använda en jämförelsetjänst som Zmarta eller Lendo, som skickar in din ansökan till flera olika kreditgivare samtidigt. Detta innebär att det endast sker en kreditupplysning totalt, vilket minskar risken för negativ påverkan på ens kreditvärdighet.

Tänk bara på att du även kan stöta på andra lånetyper när du använder en jämförelsetjänst, kontakta därmed deras kundtjänst innan du sätter igång.

Om du använder en medsökande i ditt omstartslån ökar du dina chanser ytterligare

För att öka chansen att få beviljat ett lån kan det vara fördelaktigt att ha en medsökande, då avslag på låneansökningar vanligtvis beror på för stora skulder, för liten inkomst, eller att anställningsformen anses vara för riskabel.

En medsökande som har fast anställning och saknar stora skulder kan förbättra möjligheten att få lånet beviljat, eftersom kreditgivaren gör en kreditupplysning på både låntagaren och medsökanden, samt bedömer den totala inkomsten och gör en riskbedömning utifrån detta.

Det är dock viktigt att både låntagaren och medsökanden är fullt införstådda med att den medsökande har ett fullt ansvar för lånet. Om låntagaren inte kan betala, kan banken kräva betalning från medsökanden. Både låntagaren och medsökanden är således lika inför lagen.

Grundkrav för att få ett omstartslån

För att få ett lån beviljat måste du som låntagare uppfylla ett antal grundläggande krav:

  • Du har fyllt 18 år
  • Du är folkbokförd i Sverige
  • Du har en månatlig inkomst på minst 10 000 kr
  • Du har inte några pågående skulder hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka

Utöver dessa krav är det också viktigt att visa en god vilja att betala tillbaka sina skulder för att öka chansen att få lånet beviljat.

Omstartslån är ett alternativ även för dig med väldigt dålig kreditvärdighet

När du ansöker om ett omstartslån förväntar långivarna att din kreditvärdighet är låg. Det är ju just därför du försöker återuppbygga din ekonomi. Men om din kreditvärdighet är svagare än vanligt på grund av många betalningsanmärkningar eller en hög skuld hos Kronofogden, kan det bli svårare att få ditt lån beviljat.

I sådana situationer kan långivaren kräva en säkerhet för ditt lån. Det kan antingen vara din bostad, eller att du har en medsökande med en stabil ekonomi. På så sätt minskar långivarens risk och kan ge dig bättre chanser att få ditt lån beviljat.

Vanliga frågor och svar om omstartslån

Här nedan har vi samlat frågor och funderingar som ofta dyker upp när det handlar om omstartslån, alternativt lån för högt skuldsatta. Du finner även våra utförliga svar som kan hjälpa dig att spara tid.

Vad är skillnaden mellan samlingslån och omstartslån?

Både omstartslån och samlingslån fungerar på samma sätt, med skillnaden av att samlingslån inte accepterar betalningsanmärkningar. De godtar dessutom inget skuldsaldo hos Kronofogden.

Vad krävs för att få ett omstartslån?

För att få ett omstartslån krävs det vanligtvis att man har en fast inkomst, en svensk folkbokföringsadress och är minst 18 år gammal. Det är dock viktigt att notera att kraven kan variera mellan olika långivare.

Vilket är det bästa omstartslånet?

Det finns inget enskilt "bästa" omstartslån, utan det beror på ens specifika ekonomiska behov. En grundlig jämförelse mellan olika långivares erbjudanden är nödvändig för att hitta det lån som passar dig. Faktorer att ta hänsyn till inkluderar ränta, lånebelopp, lånetid, villkor och avgifter. Använd gärna vår topplista för att jämföra de olika alternativen.

Är omstartslån bra?

Omstartslån kan vara fördelaktigt för personer med en ansträngd ekonomisk situation, särskilt med många smålån och skulder. Lånet bär med sig fördelar som lägre räntor, samt en bättre överblick av dina skulder. Det är dock viktigt att noga överväga kostnader och villkor, inklusive räntan och eventuell säkerhet som kan krävas som pant.

Vilka godkänner flest lån?

Det är svårt att säga vilka långivare som godkänner flest lån eftersom det beror på ens individuella ekonomiska situation och kreditvärdighet. Det är viktigt att jämföra olika långivares erbjudanden för att hitta den bästa lösningen.

Hur stort omstartslån kan jag få?

Generellt sett kan du ansöka om omstartslån från 10 000 kronor upp till 600 000 kronor, men det innebär inte att alla kan få ett lån på högsta möjliga belopp. Den exakta summan beror på din kreditvärdighet och betalningsförmåga.