En kontokredit är pengar du kan använda vid behov, ungefär som ett kreditkort. Skillnaden är att kontot är helt och hållet nätbaserat, samt att du kommer åt det vart du än befinner dig. Du behöver dessutom endast betala ränta på beloppet du utnyttjat, och långivarna erbjuder dem i flera nivåer för att passa alla tänkbara behov.
De bästa kontokrediterna 2025
-
Lånebelopp
1 000 - 50 000 krRänta
7,90 - 25,90 %Löptid
5 - 72 månaderÅldersgräns
18 - 70 år- Utbetalning direkt
- Betalningsanmärkning
- Kontokredit
Visa mer infoExempel: Uppläggningsavgift: 0 kr. Administrationsavgift: 19 kr. Inkomstkrav: 0 kr. Kreditupplysning via Creditsafe. Vid kredit om 50 000 kr till 12,9 % årsränta (rörlig) under ett år med 12 återbetalningar, en uttagsavgift om 195 kr samt en administrativ månadsavgift om 19 kr blir totalt belopp att återbetala 53 999 kr (4 500 kr per månad) och den effektiva räntan 15,4 %. Vid ansökan tas en kreditupplysning via Creditsafe och om den godkänns tas även en kreditupplysning via UC.Lånebelopp
1000 - 20 000 krRänta
19,5 - 39,5 %Löptid
1 - 60 månaderÅldersgräns
18 år- Utbetalning direkt
- Utan UC
- Betalningsanmärkning
- Kontokredit
Visa mer infoExempel: Uppläggningsavgift: 395 kr. Administrationsavgift: 0 kr. Inkomstkrav: 100 000 kr. Kreditupplysning via Bisnode. Vid utnyttjad kredit på 15 000 kr med nominell bunden ränta 19,5% i 12 månader, blir totalt belopp att återbetala 17 118,96 kr (1426,58 kr per månad) och motsvarar en effektiv årsränta: 28,2%. Kreditupplysning tas via Bisnode.Lånebelopp
1 000 - 30 000 krRänta
39,8 %Löptid
1 - 12 månaderÅldersgräns
18 - 72 år- Utbetalning direkt
- Utan UC
- Kontokredit
Det här är en högkostnadskreditVisa mer infoExempel: Uppläggningsavgift: 280 kr. Administrationsavgift: 45 kr. Inkomstkrav: 50 000 kr. Kreditupplysning via Creditsafe. En kontokredit utnyttjad om 15 000 kr till 39.8 % rörlig ränta som återbetalas på 12 avbetalningar på 1 787 kr i snitt, 280 kr i uppläggningsavgift, 45 kr i månadsavgift samt aviavgift och 95 kr i uttagsavgift ger en effektiv ränta på totalt 58,91 %. Totalt att återbetala 21 430 kr. Kreditupplysning hos Creditsafe.Det här är en högkostnadskredit
En högkostnadskredit är ett lån med en effektiv ränta på 30% eller mer. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Lånebelopp
1 000 - 30 000 krRänta
39,8 %Löptid
0 - 999 månaderÅldersgräns
18 - 72 år- Utbetalning direkt
- Utan UC
- Kontokredit
Det här är en högkostnadskreditVisa mer infoExempel: Uppläggningsavgift: 280 kr. Administrationsavgift: 45 kr. Inkomstkrav: 50 000 kr. Kreditupplysning via Creditsafe. En kontokredit utnyttjad om 15 000 kr till 39.8 % rörlig ränta som återbetalas på 12 avbetalningar på 1 787 kr i snitt, 280 kr i uppläggningsavgift, 45 kr i månadsavgift samt aviavgift och 95 kr i uttagsavgift ger en effektiv ränta på totalt 58,91 %. Totalt att återbetala 21 430 kr. Kreditupplysning via Creditsafe.Det här är en högkostnadskredit
En högkostnadskredit är ett lån med en effektiv ränta på 30% eller mer. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Lånebelopp
3 000 - 40 000 krRänta
42,98 %Löptid
2 mån - 12 månÅldersgräns
18 - 70 år- Utan UC
- Kontokredit
Det här är en högkostnadskreditVisa mer infoExempel: Krediten har 42,98 % rörlig nominell årsränta, 475 kr i uppläggningsavgift och 25 kr månatlig administrationsavgift. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 1 114 kr per månad under 12 månader har en effektiv årsränta på 75,1 %. Det innebär en total kostnad för krediten om 3 368 kr. Löptid från 8 till 62 månader vid maximalt initialt uttag, lägsta möjliga månadsvisa återbetalning och inga ytterligare uttag.Det här är en högkostnadskredit
En högkostnadskredit är ett lån med en effektiv ränta på 30% eller mer. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Innehåll visaSnabbguide: Så här ansöker du om en kontokredit
- Välj ut ett företag med kreditkonto i vår topplista ovan
- Klicka på ”Ansök om kontokredit”
- Ange belopp, löptid, mejladress, telefonnummer och personnummer
- Fortsätt med din ansökan och legitimera dig med BankID
- Blir du godkänd kan du börja använda din kontokredit direkt
Vad är en kontokredit?
Kort förklarat är det ett kreditutrymme du kan använda när du behöver den. Det finns flera olika situationer som kan kräva en extra buffert, men några sådana är när bilen går sönder – eller när du måste köpa en ny kyl och frys.
Styrkan med kontokrediter är att om du köper en vara för 5 000 kr från en kredit på 50 000 kr så behöver du endast betala ränta för den kredit du använder. Denna amorteras sedan in varje månad, via faktura eller autogiro. Ansökningsprocessen är dessutom otroligt snabb och enkel, samt att du signerar avtalen direkt via BankID.
Ett annat sätt att se på det att kontokrediter blivit ett slags mellanting av kreditkort och snabblån på dagens moderna lånemarknad. Beloppen du blir beviljad är ofta begränsade till maximalt 50 000 kr och räntorna är höga jämfört med exempelvis privatlån. Kontokrediter brukar också tillämpa en månads- eller årsavgift för att tjänsten alltid ska finnas tillgänglig.
Du får alltid välja själv hur mycket du vill återbetala, men vi rekommenderar att du betar av skulden så fort som möjligt för att undvika räntor och uttagsavgifter.
Hur du gör för att hitta den bästa kontokrediten för dig
Vi har samlat några av de bästa tipsen för att få en fördelaktig kontokredit. Följ gärna dessa steg för att hitta det bästa erbjudandet:
- Sortera ut kontokrediterna via vår topplista: Du märker fort om alternativen är lämpliga för dig och din ekonomi genom att granska räntorna och avgifterna. Om du klickar på ”Visa mer info” ser du även ungefärliga räkneexempel för vanligt förekommande belopp.
- Räkna ut den effektiva räntan på krediten: För att få fram exakt vad du måste betala när du har utnyttjat delar eller hela kontokrediten kan du addera samtliga avgifter. Ett passande verktyg för detta är Konsumenternas lånekalkyl, tänk bara på att du inte kan knappa in årsavgifter eller uttagsavgifter.
- Jämför kontokrediter mot varandra: Dagens låneförmedlare jämför tyvärr inte många kontokrediter i dagsläget, men i vår topplista kan du se vad de olika långivarna kan erbjuda dig. På detta sätt kan du undvika de allra dyraste alternativen.
Räntor och avgifter du behöver ta hänsyn till
Det finns mer än bara räntan att tänka på när du fått en kontokredit beviljad. Andra avgifter som kan förekomma är framförallt de som tillämpas vid uttag, men även administrativa kostnader för att du har kontokrediten aktiv året runt.
Vilka avgifter som kan förekomma listar vi här:
- Uppläggningskostnad: En del långivare tar ut en kostnad för att personalen ska lägga upp ditt lån i deras system. Varierar ofta en hel del, men brukar ligga på allt mellan 350 kr till 650 kr.
- Aviavgift: Vad det kostar att skicka ut pappersfakturor, om långivaren inte erbjuder e-faktura eller autogiro. Kostar vanligtvis mellan 35 kr och 60 kr i månaden.
- Uttagsavgift: Långivare tar ofta betalt för varje uttag du gör. Avgifterna varierar, men de brukar ligga någonstans mellan 50 kr och 100 kr.
- Ränta: Vad det kostar att ha en skuld aktiv när du har nyttjat delar av krediten. Anges procentuellt och presenteras när du signerar avtalet. Beräknas med hjälp av faktorer som inkomst, ålder, civilstånd och anställningsform. Kontokrediter tillämpar vanligen räntor mellan 20 % och 39,8 %.
- Års- eller månadsavgift: Beroende på vilken långivare du ansöker hos kan en månatlig eller årlig avgift tillkomma. Denna tas ut på ungefär samma sätt som för ett kreditkort.
Obs! Tänk på att alla långivare är skyldiga enligt lag att uppvisa både den nominella och effektiva räntan. De behöver även informera om lånet är en så kallad högkostnadskredit, det vill säga om lånets effektiva ränta överstiger 30 %.
Grundkrav för kontokrediter
För en kontokredit tillämpas ofta väldigt låga krav. Du ser de vanligast förekommande här nedan:
- Du är minst 18 år gammal
- Folkbokförd i Sverige
- Fast månadsinkomst
- Inga ärenden hos Kronofogden
Notera: Som du kanske märker finns möjlighet att få en kontokredit även om du har betalningsanmärkningar. Dessa benämns ofta som kontokredit utan UC, samt att de använder Bisnode eller Creditsafe för sina upplysningar.
För- och nackdelar med kontokrediter
Det finns både plus och minus att ta hänsyn till med kontokrediter. Här nedan har vi samlat de vanligaste:
Fördelar
- Du kan välja att endast utnyttja en del av din beviljade kredit.
- Du behöver inte använda din kontokredit om du inte vill.
- En kontokredit kan fungera som en buffert vid oväntade utgifter.
- Det går snabbt och enkelt att bli beviljad.
- Du kan ansöka online via ditt BankID och få besked direkt på skärmen.
- Du slipper hålla reda på fysiska saker som kreditkort.
- Du kan få pengar utbetalda till ditt bankkonto även under helger och röda dagar, förutsatt att långivaren använder samma bank som du.
Nackdelar
- Räntorna tillhör ofta kategorin högkostnadkrediter (över 30 % i effektiv ränta).
- Det finns en större risk att du hamnar i en skuldfälla eller negativ spiral.
- Kontokrediter kan godkännas trots betalningsanmärkningar.
Räkneexempel för kreditkonto
Här ser du en uträkning på ett vanligt förekommande kreditkonto.
- Belopp: 30 000 kr
- Löptid: 12 månader
- Uppläggningsavgift: 280 kr
- Ränta: 39,8 %
- Aviavgift/månadsavgift: 45 kr
- Uttagsavgift: 95 kr
- Effektiv ränta: 55,41 %
- Total kostnad: 37 388 kr
Obs! Exemplet ovan gäller endast när du utnyttjar hela kreditbeloppet.
Hur kontokrediter kännetecknas
Vi har tagit med vanliga egenskaper för kontokrediter för att tydliggöra det hela. Här nedan ser du några av dem:
- Låga grundkrav för dig som ansöker
- Belopp från 1 000 kr upp till 50 000 kr
- Korta löptider
- Flertalet övriga avgifter som gör lånet dyrare
- Hög beviljandegrad
Vilka slags räntor förekommer på kreditkonto?
De olika långivarna brukar använda 20% upp till 39,8% för kontokrediter i dagsläget. Jämfört med privatlån som vanligtvis har lägre räntor och ligger mellan 3% och 15% är skillnaden märkbar.
Tänk även på att räntan på kreditkonto kan variera utifrån din årliga inkomst och andra faktorer, men att du ändå behöver ta hänsyn till många olika avgifter, utöver den nominella räntan.
Vanliga frågor och svar om kontokrediter
Läs gärna igenom vår FAQ som går igenom de mest förekommande frågeställningarna och svaren på dessa.
Vad är en kontokredit?
Det är ett kreditutrymme som du blir beviljad av en långivare. Denna kan sedan användas helt utifrån dina personliga behov. Det brukar höra till vanligheterna att du kan välja minsta belopp att betala, om du inte vill lösa hela skulden direkt.
Kan jag få en kontokredit utan UC?
Ja, det finns många långivare som gör kreditupplysningar via Bisnode eller Creditsafe istället. Du ser mer om detta genom att klicka på ”Visa mer info” i vår topplista.
Kan jag öppna ett kreditkonto trots att jag har betalningsanmärkningar?
Det är möjligt att bli beviljad ett kreditkonto med kontokredit trots betalningsanmärkningar. Vårt tips är att du undviker att belåna dig om du redan har en trasslig ekonomi, alternativt att du ser till att betala tillbaka hela skulden direkt.
Är kontokrediter och kreditkort samma sak?
Nej, men de har väldigt lika egenskaper. Kontokrediter är helt och hållet nätbaserade medan kreditkort är fysiska kort som kan användas i bankomater eller terminaler. Med en kontokredit skickar du pengar till ditt bankkonto istället, något som benämns som ett slags virtuellt uttag.
Vad händer om jag inte betalar tillbaka skulden i tid?
Långivaren kan lägga till dyra påminnelser och andra avgifter i nästkommande faktura. Om du struntar i att betala kan du även hamna hos Kronofogden och åka på betalningsanmärkningar.