Sms lån

Sms lån utan kreditupplysning

Det finns långivare som inte gör en kreditupplysning på dig när du ska låna pengar.  De företagen ser mer till din framtida ekonomiska situation än den nuvarande. Är du återkommande kund så kan du låna utan kreditupplysning.

Ju fler kreditupplysningar du har desto mindre blir chansen att i framtiden få bostadslån. Många kreditupplysningar kan signalera  att du är i behov av pengar eller att du redan nu har många krediter vilket gör dig riskbenägen.

Rätt långivare

Det går dock bra att få ett lån utan kreditupplysning om du väljer rätt långivare. En kreditupplysning d v s sammanställning av en persons ekonomiska förhållanden är offentliga. Enligt kreditupplysningslagen (KuL) får uppgifter om privatpersoner lämnas ut om det finns legitimt behov.

Kreditprövning är ett sådant. Den det gäller ska få en kopia av den information som lämnats till långivaren. Kreditupplysningslagen ska skydda den personliga integriteten samtidigt som lagen ska bidra till en effektiv kreditupplysning.

Ekonomiska förhållanden

Hos de största kreditupplysningsföretagen finns alla över 15 år registrerade. Kreditupplysningsföretag samlar in uppgifter om enskilda personers ekonomiska och personliga förhållanden samt om företags ekonomiska förhållanden.

Alla personer över 15 år finns registrerade hos de största kreditupplysningsföretagen. Det finns ca 20 rikstäckande kreditupplysningsföretag. På Datainspektionens hemsida kan du se vilka företagen är. När du ansöker om ett sms lån görs det ibland en kreditupplysning på dig.

Betalningsförmåga

Syftet med kreditupplysningen är att ge en samlad bild av din betalningsvilja och betalningsförmåga. Kreditupplysningsföretag har register över dina identitets- och  ekonomiska uppgifter, om du äger någon fastighet och om du har betalningsanmärkningar.

Kreditupplysningsföretag följer regler som finns i kreditupplysningslagen och beslut från Datainspektionen. Flera långivare erbjuder direkt lån utan kreditupplysning och de har då egna kriterier för vad som anses som godkännande faktorer för ett smslån.